Zagreb, 25. prosinac 2016. –  Dvadeset hrvatskih obitelji otvorile su na Božić svoj dom te ugostile na božićnom ručku 50-ak izbjeglica čime je kampanja „Božićni ručak s izbjeglicom“ Isusovačke službe za izbjeglice ostvarila svoju namjeru poticanja na susret i komunikaciju između lokalne zajednice i osoba koje su dobile azil ili traže azil u Hrvatskoj.

Isusovačka služba za izbjeglice i izbjeglice službeno su javnosti predstavili svoju kampanju „Božićni ručak s izbjeglicom“ 2. prosinca 2016. zajedničkim pozivom hrvatskom društvu da otvore svoja srca i vrata svoga doma osobama koje su u Hrvatsku došle u potrazi za sigurnošću i zaštitom.
Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtko Barun naglasio je kako su svakodnevno pristizali pozivi hrvatskih obitelji koje su se željele uključiti, a prošli tjedan organiziran je i grupni susret kako bi se obitelji i njihovi gosti po prvi puta i upoznali.

“Vjerovali smo da će se hrvatske obitelji odazvati našem pozivu i svi s kojima samo razgovarali bili su sretni što su dobili priliku da osobama u potrebi, drugih kultura i tradicija iskažu dobrodošlicu. Ova inicijativa bila je poziv na konkretno djelovanje; otvoriti vrata izbjeglici, pustiti stranca u svoj dom kojeg smo stvorili i koji dijelimo s ljudima koje volimo. To je čin gostoprimstva. Bez zadrške, bez traženja nečega zauzvrat. U povjerenju protiv straha. Tako se postupa, kad se postupa srcem”, poručio je ravnatelj Barun.

Sameer iz Afganistana koji trenutačno boravi u Prihvatilištu za tražitelja međunarodne zaštite u zagrebačkim Dugavama, rekao je kako su on i njegov brat našli nove prijatelje u obitelji koja ih je pozvala na božićni ručak. “Kada smo odlazio iz Afganistana, ostavio sam iz sebe svoj braću, roditelje i prijatelje, ostavio sam svoj život. Nisam ni mislio da ću ga ovdje ponovno pronaći. Danas se nakon dugo vremena nisam osjećao kao stranac.” poručio je Sameer.

Mlada zagrebačka obitelj muzičara koji su se odmah odazvali pozivu Isusovačke službe za izbjeglice rekli su kako su željeli jednostavno susresti te ljudi i pozvati ih kod sebe. “ Nekada znamo svirati na Tomislavcu, mjestu gdje se može vidjeti dosta izbjeglica jer im tamo dolazi bus iz Dugava, gdje je Prihvatilište za tražitelje azila tako da mi njihova lica nisu nepoznata. Ali nisam znao njihovu priču, imaju li koga u Hrvatskoj? Danas mi je drago da imaju mene i moju obitelj. Vjerujem da će nam ovo postati tradicija, te da ćemo i sljedeći Božić provesti zajedno.”, rekao je Ivan Marojević.

“Ono što je Mariji, Josipu i malom Isusu bila štalica, ono što im je bio Egipat kad su morali bježati od kralja Heroda koji je htio Isusa ubiti, to je danas za 50tak izbjeglica bilo 20 hrvatskih obitelji. Pozivamo sve da zajedno nastavimo graditi društvo dobrodošlice, društvo koje će biti otvoreno za sve koji su primorani bježati od progona i rata.” zaključio je ravnatelj Barun osvrćući se na današnji blagdan Božića.

Inicijativa „Božićni ručak s izbjeglicama” dio je projekta “Assistance to Beneficiaries of International Protection and People in Detention Center Ježevo” koji je financiran od UNHCR-a, UN-ove agencije za izbjeglice.