JRS – Isusovačka služba za izbjeglice

Mihael Mačak

Zagreb

Mihael Mačak

Moje iskustvo volontiranja u JRS-u
Volontirati sam počeo iz želje da radim s ljudima i da svojim znanjima i vremenom doprinesem njihovoj lakšoj integraciji u mirniji život.
Najviše mi se sviđa kod naših tražitelja i azilanata to što ne samo da mi njih prihvaćamo, već i oni nas. Često me zovu na kavu i čaj, kada prolazim hodnicima prihvatilišta prema računalnoj prostoriji i glazbenoj radionici.
Volontiranje mi omogućuje da izrazim svoju ljubav prema glazbi i jezicima. Kroz različite aktivnosti u kojima sudjelujem, i zajedno sa našim tražiteljima organiziram, stječem znanja o različitim običajima i kulturama.

Moj volonterski angažman mi je veliku užitak jer osim što imam priliku prenositi svoje znanje na druge, istovremeno sam stekao puno prijatelja.

Bez obzira što sam okružen s ljudima koji su odrasli u potpuno drugačijem okruženju, nekolicina sa mnom dijeli strast prema glazbi, koja nas povezuje. Osnovali smo bend „Easy Tiger“ u kojem ja pjevam, dok prijatelji sviraju, i tako zajedno vježbamo i stvaramo glazbu.

Druženje s njima me oplemenilo i otvorilo mi nove vidike, te osvijestilo o izazovima izbjeglištva. Također, omogućilo mi je da stvorim pozitivnu sliku u svojoj zajednici te da se borim protiv predrasuda.